webkapak

Google Ads’de Anahtar Kelime Kullanımı

Google reklamcılığında yine çok fazla sorulan bir soruyu kendi tecrübelerimle cevaplandırmaya çalışacağım.

Anahtar kelime reklamcılığını artık bilmeyen yok. Peki bu reklamcılıkta anahtar kelimelerimizi nasıl seçmeliyiz ve hangi eşleme türüyle reklam yayınlamalıyız buna bir göz atalım.

Google Ads’de üç çeşit anahtar kelime kullanımı bulunuyor;

  • Geniş eşleme
  • Sıralı eşleme
  • Tam eşleme

Google Ads Geniş Eşleme Anahtar Kelime Kullanımı

Herhangi bir anahtar kelimenizi eklediğinizde sistem tarafından varsayılan olarak eklenen eşleme türüdür. Siz eğer anahtar kelimenize diğer eşleme türlerini kullanması konusunda bir müdahalede bulunmazsanız sistem otomatik olarak anahtar kelimenizi geniş eşleme formatında tutacaktır. Geniş eşleme türünde anahtar kelimenizi hatalı yazılmış hali, çeşitli varyasyonları ve hatta eş anlamlıları bile tetikleyecek ve reklamlarınız gösterilecek.

Örnek kullanımı:     antalya otelleri   

Geniş eşleme seçeneği ile birlikte benim en çok kullandığım “Geniş Eşleme Düzenleyici” fonksiyonu da bulunmakta. Bu fonksiyonu kullanmak için anahtar kelimelerinizin başına + işareti koymanız yeterli oluyor. Yapacağınız bu müdahale ile anahtar kelimelerinizin daha alakalı aramalarda reklamlarınızı tetiklemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin; geniş eşleme olarak kullandığınız antalya otelleri anahtar kelimesi yakın varyasyon olduğu için uygulama oteli antalya gibi bir arama ile tetiklenip reklamlarınızı gösterebilir. Ancak, anahtar kelimenizin başına ekleyeceğiniz bir + işareti eklemeniz durumunda sistem anahtar kelimelerinizin eş anlamlılarını veya yakın varyasyonlarını değerlendirmez ve sadece anahtar kelimelerinizden türemiş varyasyonlarda reklamınızı gösterir. Yani, +antalya +otelleri gibi bir anahtar kelimeniz var ise sistem kişinin aramasında antalyadaki oteller, antalya aile otelleri, antalyanın en güzel otelleri gibi direk sizin anahtar kelimenizin bulunduğu versiyonlarda reklamlarınızı gösterir.

Google AdsSıralı Eşleme
Anahtar Kelime Kullanımı

Bu eşleme türünde reklamlarınız sadece ilgili kelime öbeği tetiklendiğinde gösterilecektir.

Örnek kullanımı:    “antalya otelleri“ 

Anahtar kelimenizi sıralı eşleme moduna almanız için başına ve sonuna “ işareti koymanız yeterli. Örneğin; “antalya otelleri” anahtar kelimesinde reklamlarınızın gösterilmesi için kullanıcının en güzel antalya otelleri, aile dostu antalya otelleri gibi bir arama yaparak belirttiğiniz kelime öbeğini aramasında kullanması gerekiyor. Bu eşleme türünde yine kelimenizin yakın varyasyonları dikkate alınabilir, ama bu varyasyonlar ana kelimeden türetilmiş olmalı. Örneğin; en güzel antalya otelleri yerine kişi en güzelantalya oteli olarak arama yaptığında da reklamlarınız gösterilebilir.

Google Ads Tam Eşleme
Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar kelimenizi tam olarak yazmış kişilere reklamlarınızın gösterilmesini sağlayan bir eşleme türüdür.

Örnek kullanımı:    [antalya otelleri]

Tam eşlemenin en büyük farkı, anahtar kelimenizin sadece kendisi kullanıldığında reklamların gösterilmesidir. Burada sistem yine aynı kelimeden türemiş çoğul v.b. gibi kelimelerde reklamlarınızı gösterir ancak başına veya sonuna anahtar kelimeniz haricinde bir kelime eklendiğinde reklamlarınız gösterilmez. Örneğin; en güzel antalya otelleri  anahtar kelimesinde reklamlarınız tetiklenmez ancak antalya otelleri anahtar kelimesinde reklamlarınız gösterilir.

Genelde Google Ads reklam verenleri rekabeti yüksek anahtar kelimeler seçerek bütçe konusunda sıkıntıya düşüyorlar. Mesela örneklerde kullandığım antalya otelleri anahtar kelimesi rekabeti oldukça yüksek olduğu için genellikle tıklama başına maliyet konusunda reklam verenleri yormakta. Bunun önüne geçebilmek için 1-2 hafta reklam verip anahtar kelimelerinizi tetikleyen arama terimlerine bakarak sizi daha iyi yansıtan anahtar kelimeleri seçebilirsiniz. Bir örnekle açıklamak gerekirse; antalya otelleri anahtar kelimesi yerine en uygun antalya otelleri anahtar kelimesinin rekabeti daha düşük olacağı için tıklama başına maliyetlerde sizi daha az yoracaktır.

Ayrıca, anahtar kelimelerinizi girdikten 1-2 gün sonra aldığınız trafiğin hangi kelimelerden geldiğini kontrol etmelisiniz. Özellikle turizm sektöründe bir otel veya bölge anahtar kelimesi ile reklam çıkıyorsanız iş arayanlar, ilgili otelin muhasebe departmanının iletişim bilgilerini arayanlar gibi bir çok gereksiz trafik size bütçe harcatıyor olabilir. Bütün bunların önüne geçmek için aldığınız trafiği gözden geçirip reklamlarınızın tetiklendiği gereksiz anahtar kelimeleri “negatif anahtar kelime” olarak eklemeniz daha sağlıklı bir trafik almanızı sağlayacaktır.

Çok sık yaşadığım bir durum ise bazı kelimelerde tıklama başına maliyetlerin çok yüksek olması. Özellikle antalya otelleri tarzındaki anahtar kelimelerde tıklama başına 40 liraya kadar çıkabilen bir rekabet söz konusu olabiliyor. Bunun önüne geçmek için mutlaka kampanyanızda maksimum tıklama başına maliyetinizi belirtmelisiniz. Aksi halde 100 TL belirttiğiniz bir kampanyanız 2 tıklama ile bütçeyi tüketebilir.