turkcellb

Google’da reklam sahteciliği

Sürekli karşıma çıkan sorulardan biridir sahte reklamlar ve korunma yolları. Reklam veren açısından bu konuya bir el atmak istedim.

Reklam Etiği: 

Google, servisleri üzerinden yapılan reklam çalışmalarında etiğe çok dikkat eder. Tekrarlı kelimeler, ünlem işaretleri, görsellerde bulunan yanıltıcı resim veya kelimeler sürekli olarak denetlenir. Elbette bu konunun önüne geçen, denetim prosedürüne girmeyen bazı konular da oluyor. 

Sahte Reklam Metinleri; bu konuda en çok başımıza gelenlerden. Örneğin bir otel işletmesi sahibisiniz, diğer işletmelerin müşterilerini çalmak için reklam metinleriniz de diğer işletmenin adını kullanıyorsunuz. Bu durum hukuki sonuç doğurabilecek bir hiledir. İsmini kullandığınız işletme size dava açabilir ve ispat halinde kazanabilir. Bu konuyu yaşamış ve ceza almış bir çok reklam veren bulunuyor. Çoğu marka sahibi de emin olun reklamlarında farklı bir markanın ismi olduğundan habersiz.

Burada şu yanılgıya düşmemek lazım. Adwords reklam metinleri ile anahtar kelimeleri aynı kategoride değerlendirilmiyor. Google, anahtar kelime olarak herhangi bir kısıtlamaya gitmez iken, reklam metinleri üzerinden gelen her türlü şikayete anında müdahale ediyor.

Web sitenize her türlü trafiğin gelmesini istiyorsunuz ve otel işletmesine sahip olmanıza rağmen anahtar kelimeleriniz içerisinde tencere gibi alakasız metinler var. Burada ki sahteciliğinizi Google daha yüksek tıklama başına maliyetler ile cezalandıracaktır. Tencere satan bir site tıklama başına 0,20 TL öderken siz 2 TL ödeyecek ve Google’a çok güzel paralar kazandırmış olacaksınız. Zaten bir süre sonra, tıklamasız gösterimler biriktireceğinizden reklam konumlarınız oldukça aşağıya inecektir.

Çok zekisiniz, birden fazla Adwords hesabı açtınız ve aynı ürünü birden fazla hesap ile tanıtarak rekabet avantajı sağlamaya çalışıyorsunuz. Ne yazık ki Google bu duruma da izin vermiyor, kısa süre içerisinde hesabınız askıya alınıyor ve reklam hesabına yüklediğiniz para da Google’da kalıyor. Tabi Google’ın bunu fark etmesi zaman alabilir ancak kullanıcı şikayeti söz konusu olduğunda işiniz çok zor olacaktır.

Yukarıda saydığım örneklerde en kritik olanı sahte reklam metinleridir. Google, bulunduğu ülkenin yasalarını tanır ve bu yasalara göre hareket eder. Herhangi bir şikayet alması durumunda anında konuya dahil olur ve yargı organları ile birlikte hareket eder. İşletmenizin domaini ile bir daha hiçbir reklam çalışması yapamayacağınız gibi, yüksek tutarlı para cezaları ile de karşılaşabilirsiniz. Buna ek olarak sosyal medya aracılığı ile markanızı karalama kampanyaları başlayabilir.

Peki, reklam verene karşı yapılan sahteciliklere karşı neler yapılıyor? Bir de bunları ele alalım;

Bot saldırıları; Adwords reklam verenlerinin en büyük derdi. Farklı ip adreslerinden yapılan sahte tıklamalar ile reklam verenin bütçesini yıpratma ve reklam gösterimlerini sonlandırma amacı ile yapılan bu saldırılar için Google arka planda bir filtreleme aracı kullanıyor. Bu araç ile reklamlarınızın yaklaşık %8.9’u geçersiz tıklama olarak filtreleniyor ve herhangi bir tıklama başına maliyet yansıtılmıyor. Ancak siz yine de hesabınızda anormal bir tıklama olduğunu düşündüğünüzde mutlaka Google ile iletişime geçip inceleme talep edin. Bu incelemeyi 1 sene içerisinde 3 kere talep edebiliyorsunuz, yapılan inceleme sonucunda sahte tıklama tespit edilir ise, tıklama sayısı kadar tutar hesabınıza ekleniyor.

Kampanyanıza ait sahte tıklamaları takip etmek için Adwords / Sütunlar bölümünden Geçersiz Tıklamalar sütununu aktif edebilirsiniz,

Sahte tıklama aracılığı ile alınan ücretlerin hangi tutarda geri ödendiğini Faturalandırma bölümünden görüntüleyebilirsiniz,

Şunu unutmamak lazım, özellikle görsel reklamcılıkta mobil cihazları hedeflediyseniz ve herhangi bir hedef kitleniz yok ise, yüksek ihtimalle reklam tıklamalarınız çok üst seviye de olacak ancak beklediğiniz etkileşimi sağlayamamış olacaksınız. Sebebi, reklamlarınızın bir çok mobil uygulamada özellikle oyun içerisinde gösterilmesi sebebi ile kullanıcıların bu reklamlara yanlışlıkla tıklamasıdır. Demografik bir hedefiniz yok ise, reklamınız her yaşta kullanıcıya gösterilecek ve yüksek ihtimalle bu kullanıcılar hedef kitleniz olmayacaktır.

Hesabınızı siz yönetmiyor iseniz, mutlaka yönetilen hesabınıza arada sırada göz atın. Bilginiz dışında fark bir markaya ait reklam metni veya şüpheli bir hareket görüntülemeniz durumunda ipleri elinize almanız gerekiyor. Çünkü, markanıza ait sahtecilik içeren bir hareketi kim yaparsa yapsın sonuçta sorumlu olarak marka sahibi görülecektir. Örneğin aşağıdaki tarzda bir E-Posta alırsanız, iş işten geçmiş olacaktır;

Gördüğünüz üzere Google yaptırımları oldukça net. Sizin aynı domain için farklı bir hesap oluşturmanıza bile izin vermiyor. Bunlardan nasıl korunabilirim derseniz, reklamlarınızı dönemsel olarak inceleyin ve mümkünse Google Partner olan bir ajans ile bu işlerinizi yürütün. Gerekli durumlarda, ajansınızın yaptığı işleri takip edebilecek bir danışman ile de anlaşabilirsiniz.