E-Ticaret sektöründe de kullanılacak yöntemler aşağı yukarı aynı, ancak bazı fonksiyonlar var ki hayat kurtarıcı nitelikte.
Bir önceki Turkcell Blog yazımda Turizm sektörü için uygulayabileceğiniz kampanya önerilerimden bahsetmiştim. Bu yazımda da e-ticaret sitelerine yönelik kurgulardan bahsedeceğim.
Google Merchant Center
Google Merchant Center uygulaması, Adwords kampanya ekranınızda yer alan iş verileri bölümü ile benzerlik gösterse de konunun arka planı çok daha geniş. Öncelikle, Merchant Center aracılığı ile “İş Verileri” bölümünden farklı olarak API aracılığı ile ürünlerinizin entegrasyonunu yapabilirsiniz.
Peki neden Merchant Center?
Google, Otel, Kiralık Daire vs gibi bölümleri “İş Verileri”, E-Ticaret siteleri aracılığı ile satılacak ürünleri ise Merchant Center aracılığı ile yapılmasını uygun görmüş. Hizmetden ziyade, fiziksel olarak satışını yaptığınız ürünleri (Bilgisayar, Kozmetik vs. ) Merchant Center aracılığı ile yayınlarsanız Google arama sayfasında ürünlerinizin ilk sayfada fiyatları ile birlikte yayınlandığını göreceksiniz.
Yukarıda görmüş olduğunuz reklam, Merchant Center aracılığı ile uygulanan bir reklam örneğidir.
Görsel Reklamlar
E-Ticaret siteleri için arama ağı reklamları çok önemlidir. Ancak, kullanıcının ilgisini çekebilecek nitelikte görsel reklamlar da hazırlamanız marka bilinirliği ve dönüşüm açısından oldukça faydalı.
Oluşturacağınız Görüntülü Reklamları Merchant Center’daki ürünleriniz ile ilişkilendirebilir ve bu sayede kullanıcılara ciddi bir Yeniden Pazarlama reklamı yapabilirsiniz. Web sitenizde gezdikleri ürünleri, farklı sitelerde karşılarına çıkarıp sizi daha fazla hatırlamalarını sağlayabilir ve dönüşümlerinizi arttırabilirsiniz. Google, yayınlayacağınız görsel reklamlar için size farklı şablonlar sunduğu gibi, bir uygulama olarak sunduğu Google Web Designer aracı HTML5 formatında dilediğiniz reklamı hazırlama imkanı da veriyor. Google Web Designer aracı ile feedlerinize bağlanıp, hazırladığınız reklamların yayınlamadan önce nasıl görüneceğini tespit edebilirsiniz.
Arama Ağı Reklamları
Arama ağı E-Ticaret siteleri için vazgeçilmez bir fonksiyon. Özellikle ürün odaklı siteler için Google’da üst sıralarda yer almak çok önemli.
Merchant Center ile arama ağı reklamlarınızın koordinasyonunu zaten sağlamış oluyorsunuz ancak, belli ürünü aramayan Google’a sadece “ucuz bilgisayar” yazan bir kullanıcıyı da hedeflemek oldukça önemli. Bunun için Google Trends veya Anahtar Kelime Teşhis aracı ile belirleyeceğiniz anahtar kelimeler sizin işinize yarayacaktır.
Ufak bir tüyo, yarattığınız anahtar kelimeler ile ilk sayfada görünmek için vermeniz gereken tahmini tıklama başına maliyetleri, Sütunlar bölümünden “Tahmini İlk Sayfa Teklifi” ve “Tahmini Sayfa Üstünde Görünme Teklifi”’ni aktif hale getirerek görüntüleyebilirsiniz.
Bu verilerin anlık olarak değiştiğini göreceksiniz. Google bir açık arttırma sistemi olduğu için, siz belirtilen tutarı vermeye hazır olduğunuzda rakipleriniz de size tepkiler gösterecektir. Bu yüzden, çoğu zaman belirlediğiniz anahtar kelimelerde üst sıralarda bulunma tekliflerinin astronomik rakamlara çıktığını göreceksiniz. Bu rakamlara ulaşamayacağınızı düşünüyorsanız, belirlediğiniz anahtar kelimeler ve web sayfanızda yapacağınız optimizasyonlar ile kalite puanlarınızı yükselterek tıklama başına maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
Geniş eşleme ile yaratacağınız 2 kelimelik anahtar kelime öbeğiniz genellikle yüksek tıklama başına maliyetler oluşturacaktır. Örneğin +ucuz +bilgisayar anahtar kelimesi, hele ki yeni bir site iseniz ana sayfada üst sıralarda bulunabilmeniz için çok ciddi rakamlar talep edecektir. Buna çözüm olarak kelime sayınızı arttırmanızı öneririm. Örneğin, “ucuz bilgisayar sitesi” tarzında 3 kelimelik bir anahtar kelimenin tıklama başına maliyeti daha az olacaktır.
Unutmayın, anahtar kelimenizin tıklama başına maliyetini 10 kuruş bile düşürseniz, tıklama oranınızda ciddi bir arttırım sağlayacaktır. Bu yüzden aklınıza ilk gelen anahtar kelimeyi hemen yerleştirmek yerine, o anahtar kelimenin değerini ve alternatiflerinin tıklama başına maliyetlerini incelemeniz çok önemli.
Kampanya Ayarları
Hedef kitleniz dışında reklam göstermek size boşa para harcatır. Örneğin sadece Türkiye içine gönderim yapan bir E-Ticaret sitesine sahipseniz, yurt dışında bulunan kullanıcılara reklamlarınızı göstermek hiç bir fayda sağlamayacaktır. Google, hedef kitle konusunda size yer, bölge, yaş, cinsiyet hedefleme v.b. gibi oldukça faydalı opsiyonlar sunuyor. Kozmetik ürünleri satan bir siteye sahipseniz, sadece bayan kullanıcıları hedefleyebilirsiniz. Böylece hedef kitlenize daha yakın kişilere reklamlarınızı göstererek bütçenizi boşa harcamamış olursunuz.
Reklam zaman planlamaları ile, günlük olarak alacağınız istatistiklere göre en çok gösterim alan saatleri veya günleri belirleyebilirsiniz. Bu ne işime yarayacak diyorsanız basit bir örnek verelim; Reklamlarınızın Çarşamba günü 20:00 – 22:00 saatleri arasında çok daha fazla tıklama veya gösterim aldığını fark ediyorsunuz. Bu tıklamaların veya gösterimlerin satışa dönme durumlarına göre bu saatlerde kampanya bütçenizi azaltabilir veya arttırabilirsiniz. Pazartesi günleri, aynı bütçe ile çok daha fazla tıklama ve gösterim alıyorsunuz fakat satışa dönme oranları çok düşük, bu güne özel bir ayarlama yaparak bütçenizi düşürebilir, bir sonraki günlere daha fazla bütçe kalmasını sağlayabilirsiniz.
Her zaman söylüyorum, E-Ticaret işi bir sabır işidir. Hangi ürün veya hizmete yönelik olursa olsun, markanız bir bilinirlik kazanmadığı sürece satış yapmanız zor olabilir. Her hizmetteki markalarında belli bir müşteri tepki süresi vardır. Örneğin, 40-50 liralık ürün satan bir site iseniz, verdiğiniz reklamlara müşterilerin tepkisi çok daha çabuk olabilir. Neden? Çünkü müşterinin kaybedeceği tek şey 40 lirası olacaktır. Daha yüksek meblalarda ise müşteriyi ikna etmek çok zordur. Bu yüzden yapılan reklam çalışmaları sonucunda anında satış ve kazanç beklemek utopik bir yaklaşımdır.
Yukarıda anlattığım fonksiyonların hemen hemen hepsi anlık olarak takip gerektiren, bir kere kurgulayıp o şekilde devam edilmesi mümkün olmayan fonksiyonlardır. Eğer, Adwords reklam kampanyalarına her gün ayıracak vaktiniz yok ise, Google İş Ortağı olan bir ajans yardımı almanızda fayda var. Unutmayın, ajansların ilk amacı mevcut bütçeniz ile daha fazla dönüşüm elde etmek olacaktır. Yani, siz bir anahtar kelimenin tıklama başına maliyetine 1 lira ödüyor iseniz, ajansınız bunu 1 liranın altına düşürmek için çalışacaktır.
Saygılarımla