turkcellb

Turizm sektörü için Adwords kampanya önerileri

Bugüne kadar Adwords ile ilgili temel kavramlar üzerinde durduk. Kampanyalar her ne kadar tüm sektörler için aynı şekilde oluşturulsa da, bazı sektörlere özel fonksiyonlar ile daha verimli ve hedef kitlenize odaklı reklamlar oluşturabilirsiniz.

Turizm sektörü için önerim “İşletme Verileri” bölümünü aktif olarak kullanmak olacak. Bu bölüm ile örneğin bir seyahat acentesi sahibi iseniz oluşturacağınız tablo ile tek bir hamlede tüm çalıştığınız otellerin verilerini yükleyebilirsiniz. Böylece portföyünüzdeki tüm oteller için tek tek kampanyalar oluşturmak zorunda kalmazsınız.

“İşletme Verileri” bölümüne Adwords panelimizdeki “Paylaşılan Kitaplık” bağlantısı aracılığı ile ulaşıyoruz. Karşılaştığımız ekranda “+VERİLER” bağlantısına tıklar iseniz sizi 3 farklı opsiyon karşılayacaktır;

Reklam Özelleştirme Aracı Verileri opsiyonunda, reklam metinlerinizin belirteceğiniz parametrelere göre otomatik olarak güncellenmesini sağlayabilirsiniz. Bu fonksiyonun en çok kullanılan özelliği “COUNTDOWN” özelliğidir. Örneğin bir erken rezervasyon döneminin bitişini “Erken Rezervasyon İndirimleri 10 Gün Sonra Bitiyor” tarzında oluşturduğunuz bir reklam metni ile duyurabilirsiniz. Bu reklam metnindeki gün sayısı kullandığınız fonksiyon ile birlikte her gün azalacaktır, yani ertesi gün reklamınız “Erken Rezervasyon İndirimleri 9 Gün Sonra Bitiyor” olarak görünecektir.

Reklam özelleştirici araçlarını kullanabilmeniz için Adwords sizden ne tür bir özelleştirme yapacağınıza dair bir tablo isteyecektir. Bu tablonun örneğine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;

http://www.gstatic.com/adextensions/ad-customizer-targetlocation-template.csv

Dinamik Görüntülü Reklam Feed’i bölümü ise sektörel olarak bize imkanlar sunan çok önemli bir fonksiyon. Bu bölümü açtığınızda karşınıza çeşitli sektörleri kapsayan bir liste çıkacak;

Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işletme iseniz “Otel ve Kiralık” bağlantısına tıklayarak devam edebilirsiniz. Bu bağlantıya tıkladığınızda Adwords sizden önceden hazırladığınız veri tablosunu talep edecektir. Örnek tabloya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz;

http://www.gstatic.com/adextensions/hotels-and-rentals-feed-upgraded-template.csv

Oluşturduğunuz bu tabloda, portföyünüzdeki otellerin ismi, resim bağlantıları ve fiyatları gibi bir çok veri olması gerekiyor. Google bu verileri kullanarak reklam metinlerinizi oluşturacaktır. Böylece, her ürününüz için tek tek kampanya veya reklam metni oluşturmak yerine, tek bir hamlede tüm verilerinizin reklamlarınıza aktarılmasını sağlayacaksınız. Yüklediğiniz feed 2-3 gün içerisinde incelenecek ve varsa hatalar tarafınıza iletilecektir.

Yer Hedefleme Feed’i adından da anlaşılacağı üzere reklamlarınızın coğrafi konum hedeflemelerini içeren bir tablodur. Bu tablonun örneğine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz;

http://www.gstatic.com/adextensions/location-targeting-template.csv

Genel olarak turizm sektöründeki en sıkıntılı konu anlık fiyat değişiklikleridir. Bu değişiklikler için sürekli olarak yeni bannerlar üretmek yerine, feedler ile oluşturduğunuz dinamik reklamları gösterebilirsiniz. Özellikle erken rezervasyon dönemlerinde günlük bile değişen fiyatlar olduğunu göz önüne alırsak, sadece tek bir tablo yükleme işlemi ile tüm fiyatlarımızı güncelleyebiliriz.

Ayrıca, web sitenizi daha önce ziyaret etmiş kullanıcılar için “Yeniden Pazarlama” fonksiyonunu kullanmanızda ciddi anlamda fayda var. Kullanıcının sitenizde ilgilendiği bir otelin reklamını, dinamik olarak fiyatları güncellenmiş bir şekilde çeşitli siteleri hedefleyerek göstermeniz markanıza olan güveni arttıracaktır.

Reklamlarınızı oluştururken, “İlgi Alanı Hedefleme” fonksiyonunu es geçmemenizi öneririm. Bu bölümde daha önce belli seyahat sitelerinden alışveriş yapmış, sosyal medya hesaplarında seyahat ile ilgili sayfaları beğenen veya çok sık seyahat eden kullanıcıları hedefleyerek aradığınız müşteriye ulaşabilirsiniz. Bu hedeflemeleri yapmadan, reklamlarınız daha fazla kişiye gösterilsin diye tüm kullanıcılara açmak bir süre sonra tıklamasız gösterimler biriktireceğinden kalite puanlarınız düşecektir. Bu konu zaman zaman reklam verenler için zor anlaşılan bir konu oluyor.

Televizyon reklamcılığına alışmış bir müşteriyi, insanların ilgi alanlarına, yaşlarına, cinsiyetlerine göre hedefleyerek reklam verme konusunda ikna etmek zor. Müşteriler genellikle reklamlarının herkes tarafından görüntülenmesini istiyor. Örneğin, seyahat acentası sahibisiniz, Adwords reklamları veriyorsunuz ve günlük 1000 TL gibi bir bütçeniz var. Bu bütçe ile yaklaşık 5000 tıklama elde ediyorsunuz veya çok ciddi bir gösterim alıyorsunuz ancak beklediğiniz satış performansına ulaşamıyorsunuz. Bu gibi durumlarda öncelikle reklamlarınızı tıklayan/gören hedef kitleye ve cihazlara odaklanmalısınız. Örneğin, reklamlarınız mobil cihazlarda özellikle oyunlarda yayınlanıyor ise muhtemelen büyük bir bölümü hatalı tıklamadır. Bunun önüne geçmek için oyunları kapsam dışına çıkarabilir, ilgi alanı hedeflemelerden de seyahat veya tatili ekleyebilirsiniz. Bunları yapmaz iseniz Adwords bir süre sonra sitenizin aslında aranılan site olmadığını düşünecek ve tıklama başına maliyetlerinizi arttıracaktır.

Youtube reklamcılığını da atlamayın. Artık çeşitli uygulamalar ile kendinize bir video filmi hazırlamanız oldukça kolay hale geldi. Bu video filminizi Youtube aracılığı ile yayınlayabilir, görsel olarak da insanları etkilemeye çalışabilirsiniz.

Turizm sektöründeki Adwords rekabeti oldukça kızışmış durumda. Sadece Booking.com adresinin 2014 Adwords bütçesi 40 milyon doların üzerinde. Elbette ki bu bütçeye ulaşmak her reklam veren için olası değil. Adwords başarı hikayelerini okursanız, her markanın mutlaka Adwords pastasından bütçesine göre payını aldığını görebilirsiniz. Özellikle turizm sektörü, siyasi ve ekonomik ortamlardan çok ciddi etkilenen bir sektör olduğundan markanız için sabırlı olmalı ve reklamdan vazgeçmemelisiniz.