Adwords’te ajansların en önemli amacı tıklama başına maliyetlerinizi azaltmaktır.
Siz, bireysel olarak bu işe giriştiğinizde ortaya çıkan maliyetleri belki doğal karşılayabilirsiniz. Ancak, eğer 100 liraya 100 tıklama alıyor iseniz, bunu 150 veya 200 tıklamaya çıkarmanın bazı yolları vardır. Ajanslar size bu doğrultuda yol gösterici olacaktır. Ancak, bireysel olarak ilerliyor iseniz önceki yazımızda başladığımız konumuza devam edelim.
Biliyorsunuz, Adwords anahtar kelime ve banner reklamcılığının yanında size video reklamcılığı hizmetinide sunuyor. Yani, hazırlamış olduğunuz reklam filminizi fahiş fiyatlara tv’de göstermek yerine, Adwords rakamları ile tamamen ekonomik bir şekilde internetteki video sitelerini hedefleyerek gösterimini sağlayabilirsiniz.
Adwords’e video reklamı ekleyebilmenin çeşitli yolları var. En kolayı ise hesabınızı bir Youtube hesabı ile ilişkilendirmek. Böylece, kanalınızdaki videoları Adwords hesabınıza dahil edebilir ve bunlar ile bir kampanya oluşturabilirsiniz. Bu tür detayları önceki yazılarımda ayrıntılı olarak bahsettiğimden kısaca geçiyorum.
Video reklamcılığında bütçe yönetimi, anahtar kelime ve banner reklamcılığı ile aşağı yukarı aynı ölçülerde. Burada genellikle görüntüleme başına maliyetiniz 0,01 TL ile 0,20 TL arasında olmalı. Çünkü, bunun yukarısındaki maliyetler reklamınızın daha az gösterilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, reklamlarınızın izlenme oranı %25’den az ise, Google genellikle bu oranları ücretlendirmeyecektir. Yakın zamanda bu konuda da bir update olacağı söylenmekte.
Video reklamlarındaki en büyük sıkıntı müzik kanallarını takip eden kişilerden geliyor. Örneğin, konu hedeflemesi yapmamışsınız ama direkt olarak reklamlarınızın Youtube üzerinde görüntülenmesini istiyorsunuz. Müzik kanallarını takip eden kullanıcılar, genellikle Youtube’u açık bırakıp, ard arda parçaların çalmasını isterler. Bu sebepten, reklamlarınızı izlemiş görünseler bile, aslında fiziksel olarak görmemiş olabilirler. Fakat, dönüp reklamıda kapatmadıkları için siz %100 gösterim üzerinden ücretlendirilirsiniz. Bütçenizi doğru kullanmak için, video reklamınıza ait hedeflemeyi iyi belirlemelisiniz. Örneğin bir tatil köyü işletmecisi iseniz, tatil köyünüze ait video reklamının seyahat, tatil, boş zaman tarzındaki konuları hedeflemesini sağlayabilirsiniz. Böylece reklamınızı sadece sizi ilgilendiren kesimin izlemesini sağlamış olursunuz.
Dönüp dolaşıp, bütçe konusunu bir şekilde hedeflemelere getiriyoruz. Çünkü herşey aslında doğru bir hedefleme ile oluyor. Reklamınızı 10.000 kişiye hatta 100.000 kişiye izletebilirsiniz. Bu kitlenin %50 si reklamımın tamamını izlemiş diye sevinebilirsiniz. Ancak, satışlarınıza bir katkısı olmuyor ise, reklamınızı doğru kişilere göstermiyorsunuz demektir. Bu da doğru bir bütçe yönetimi yapmadığınız ve paranızı boşa harcadığınız anlamına geliyor.
Video reklamcılığı ile ilgili bir farklı ayrıntı ise yeniden pazarlama fonksiyonu ile ilgili. Burada yapılan yeniden pazarlama aktiviteleri, banner veya anahtar kelime reklamcılığından daha etkili oluyor. Ancak, tecrübelerimden yola çıkarak şunu söylemek istiyorum. Eğer yeniden pazarlama yapacağınız kullanıcılara bir sınırlama getirmediyseniz ve her kullanıcıya defalarca reklamınızı göstermeye başladıysanız, muhtemelen bütçenizin bir bölümünü boşuna harcıyorsunuz. Çünkü, video reklamları banner veya anahtar kelime reklamları gibi kullanıcının tetiklediği reklamlar olmadığından, bir süre sonra aşırı tepki verilmesine sebep olabiliyor. Örneğin, 2-3 kez izlediğiniz bir video reklamını tekrar izleme gereği duymaz ve size fırsat verildiği ilk anda reklamı geçmek istersiniz. Bu yüzden, sıklık sınırı fonksiyonunu kullanarak, her kullanıcıya reklamınızı belli bir sayı kadar gösterip, zaten gösterimi yapılmış kullanıcıları elediğinizden bütçenizden arta kalan tutar ile daha fazla sayıda kitleye ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, video reklamlarınızdaki teklif stratejilerinizde bütçeniz açısından oldukça önemli. Örneğin, reklamlarınız için Gösterim Başına Maliyet veya Bin Gösterim Başına Maliyet yeni adıyla gBGBM yöntemleri ile yayınlayabilirsiniz. Bu stratejilerin ayrıntılarına sonraki yazılarımda değineceğim.
Sevgi ve Saygılarımla